Publisert den

Kryptovaluta

Bitcoin og andre

Bitcoin er en valuta. Den er digital og den kan ikke brukes i trykket form. Norske kroner er også en valuta. Den norske kronen er ofte digital. Det vil si at du kan bruke den norske kronen ved hjelp av et kredittkort eller mobiltelefon som betalingsmiddel. Når du bruken en valuta som Bitcoin kan du fort komme borti noen problemstillinger som du ikke er vant med når du ser på andre valutaer som for eksempel den norske kronen. Det er enkelt for folk å bruke kroner i Norge fordi alle må bruke dem. Det er ikke like litt med for eksempel Bitcoin å finne et sted som tar dem.

Desentralisert

Bitcoin er en digital valuta som er desentralisert. Det betyr at denne valutaen ikke styres fra et sentralt sted men heller styres fra mange små steder. Desentralisering er noe vi hører om ganske mye og spesielt noe som politikere liker å snakke om. Har du noen gang hørt en politisk debatt uten at ordet sentralisering eller desentralisering er nevnt? Det typiske som snakkes om da er forsvaret, politi og maktstyring som noen eksempler. Bitcoin har ingen over seg, så på denne måten må den styres av mange små. Det er som med maur, du kan enten bruke mange år som en person å bygge en eller så kan man bygge noe på dager om man er mange tusen. Bitcoin er akkurat dette. Mange tusen som hjelper til og bygger mot at de blir honorert.

Kan ikke tilbakekalles

En av de virkelig irriterende tingene med kredittkort og andre betalingsløsninger er at du kan kansellere betalingen og dermed får penger tilbake. Det vil si at du kan få penger tilbake når du trenger å få dem tilbake om du ikke er enig med den transaksjonen som har skjedd. Har du gjort noe feil så kan du kansellere etterpå å få penger tilbake Det kan du ikke med Bitcoin. Når de er sent er det over. Det er ingen mulighet for noen som helst endring.

Børser

Når du vil ha en Bitcoin så må du vanligvis kjøpe en. Er du en type som liker å kjøpe noe for å komme i gang så kan du fint kjøpe bitcoin. Alternativet er om du graver de frem selv. Dette ordet er bare en terminologi for å tenke litt igjennom om du ønsker å finne andre måter å få Bitcoin på enn å kjøpe selv, som betyr at du da må jobbe litt for å få dem. Det kan gå fint. Når du kjøper så må du kjøpe dem et sted. Det letteste er å kjøpe dem på børsen. Det finnes nå ganske mange forskjellige børser som selger Bitcoin. Andre sider selger også Bitcoin som enda ikke har blitt en børs. Disse sidene er formidlere av interesser rundt Bitcoin eller så eier de dem selv. Bitway.no er stedet i Norge for kjøp av Bitcoin.